26 Eylül 2009 Cumartesi

MÜLKSÜZLER-URSULA K. LE GUIN



METİS YAYINLARI,2009
335 sayfa
1974 yılında bir bilim-kurgu romanı olarak yazılan kitap bu alanda en önemli iki ödül olan Hugo ve Nebula ödüllerini almış.Bilim-kurgu romanı olmasının ötesinde kapitalizm,anarşizm,bireysel özgürlük konularında düşündürtüyor sizi.

Hangi mükemmel sistem insanın duygularına,egosuna,kişisel isteklerine galip gelebilir?

Bireysel özgürlük nerede başlar,nerede biter?

Kitaba dönersek;Anarres seneler önce Urras’dan göç etmiş kendilerine Odocu diyen küçük bir grup anarşistin yaşadığı kurak ve verimsiz bir dünya.Liderleri Odo isminde bir bayan.Çok önce yaşamış,bu yüzden kitabın kahramanları arasında değil.Anarres ismi anarşizm’den geliyor.Urras ise kapitalist düzenle yönetilen bir topluluk.Verimli toprakları ve doğal güzellikleri var.İsim ABD(USA) ve eski adıyla SSCB(USSR)isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.
Romanın kahramanı Shevek Anarres’li bir fizikçidir.Urras’da da başarılı bir bilim adamı olarak tanınmaktadır.Herşey Shevek’in çalışmalarını yapmak için Urras’a davet edilmesiyle başlıyor.Yazar,Shevek’in yaşadıklarıyla parallel olarak iki dünyanın olumlu ve olumsuz yönlerini de ortaya koyuyor.
Kendini anarşizme yakın gören sevgili yazarımız Ursula bu sistemi tamamen savunmak yerine eleştirisini de yapıyor kitapta.
Kitap konusunda diğer bir ayrıntı da kitabın Dostoyevski'nin Ecinniler(Possessed)adlı kitabına cevaben yazılmış Mülksüzler(The Dispossessed)
Kitap üzerinde mükemmel görünen sistemlerin pratikte çöktüğü şu günlerde artık klasik haline gelmiş bu kitabı okumak lazım.
KİTAPTAN:


Bütün olmak parça olmaktır.gerçek yolculuk geri dönüştür.
-------------------


Farklı güneşlerin ışıkları farklıdır, ama tek bir karanlık vardır.
-------------------

Vermediğiniz şeyi alamazsınız,kendinizi vermeniz gerekir.Devrimi satın alamazsınız.Devrimi yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak...
--------------------

Erkeğin istediği özgürlüktür.Kadının istediği mülkiyettir.Seni ancak başka birşeyle takas edebilirse serbest bırakır.Bütün kadınlar mülkiyetçidir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten de "en sevdiklerim" listesinde çok üst sıralarda olan bir kitap - 3 kere okudum ve sanırım 4.sünü de sıkılmadan okuyabilirim bir kaç yıl sonra :)

şu anda elimde yevgeni zamyatin'in "biz"i var ve henüz çok başlarda olmama rağmen çekinmeden önerebileceğimi düşünüyorum.

iyi okumalar!

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Winrider,
Ben de daha bir çok kez okuyacağımı düşünüyorum bu kitabı.Biz tavsiyesi için teşekkürler,benim de listemde olan bir kitap.En kısa zamanda okumayı planlıyorum