18 Eylül 2009 Cuma

GEORGE ORWELL-1984

CAN YAYINLARI
KASIM 2008,270 SAYFA




Yazarın okuduğum ikinci kitabı ve çok etkilendiğimi söylemeliyim.Kitap 1949 yılında yazılmış ve hala çok popüler.Artık bir klasik olmuş.Kitapta devletin tek otorite olduğu bir düzen anlatılıyor.Sabah sporları dahi devletin kontrolünde yapılıyor.Bu düzene uymayıp isyan edenler ise çeşitli yerlere koyulmuş olan telekulaklarla tespit edilip,buharlaştırılıyorlar.Tarih yaşanan olaylara göre sürekli değiştiriliyor.Her yerde bu düzenin başındaki kişi olan Büyük Birader'in fotoğrafları var.
Winston bu düzeni sevmiyor ama isyan edemiyor.Sevgilisiyle beraber bir eskici dükkanının üst katına saklanıyorlar.Kaçıyorlar çünkü aşık olmak yasak.Ancak yakalanıyorlar.Kitapta yazılan ve yaşananların bir kısmı insanı ürkütüyor.
Yazar totalizm karşıtlığını düşsel bir dünya kurarak anlatmış.Tarih kayıtları değiştirilirken insanların kullandığı dil de deformasyona uğratılarak yeni bir dil yaratılmaya çalışılıyor.
Anti-ütopik bir klasik olarak okunması gereken bir kitap.

5 yorum:

Kunegond dedi ki...

Gerçekten de çok güzel bir kitap. Türkiye'de ilk yayınlandığında okumuştum. O zamanlar Can Yayınları ortada yoktu. Orta okul ya da lise yılları. Tabii ne yalan söyleyeyim net hatırlamıyorum ama yeniden okumanın zamanı sanırım. İyi ki bahsetmişsin. Güncelliğini asla yitirmeyecek bir kitap malesef:(

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Kunegond,
Haklısın,maalesef yıllar önce yazılmış ama hala güncelliğini yitirmemiş.

Halime dedi ki...

tamda bu kitabı okuyorum :). Tesadüf oldu ...

Adsız dedi ki...

çok sevdiğim bir kitaptır ve bunu severek okuyan herkese her zaman gyorgy dalos'un 1985'ini öneririm :)

"devamı niteliğinde"dir...

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Windrider,
1985 adlı kitaptan haberim yoktu.Okunacaklar listeme aldım,teşekkürler