10 Haziran 2009 Çarşamba

HAYVAN ÇİFTLİĞİ-GEORGE ORWELL

CAN YAYINLARI,2008
158 SAYFA


Beypazarı Çiftliği hayvanları,çok saygı duydukları Koca reis adlı domuzun da etkisiyle kendilerine yem verilmediği birgün çiftlik sahibine karşı ayaklanır ve devrim yapıp,çiftliğin yönetimini ele geçirirler.Artık kendileri için çalışıp,üretecek ve insanın kölesi olmayacaklardır.İlk günlerde insanlar gibi davranıp,yaşamayacaklarına dair yasalar yayınlanır,marşlar söylenir,herkes çok umutlu ve mutludur.Çünkü özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Koca Reis öldükten sonra yönetimi Napoleon isimli domuz üstlenir.Sürekli yanında bulunan Snowball'a emirlerini söylemekte ve kimseyle muhatap olmamaktadır.Zamanla çiftlikte sorunlar çıkar.Yiyeceklerin en verimli ve güzelleri domuzlarla köpekler arasında paylaşturılmaya başlar.Bu duruma kimse ses çıkarmaz.Koyunlar zaten Napoelon'un ağzının içine bakmaktadır.Çiftlikteki en çalışkan hayvan olan Boxer'da kendini çalışmaya adamış,"Daha çok çalışacağım" diyerek sessiz kalmaktadır.Çiftlikteki hayvanlar,yalan yanlış söylentilerle sürekli uyutulmaktadır domuzlar tarafından.
Kitabın sonunda domuzlar ve insanlar aynı masada oturmakta ve içkilerini yudumlamaktadır.Yandaki çiftliğin sahibi domuzlara dönerek şu espriyi yapar:"Sizler aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundaysanız bizler de bizim aşağı sınıflardan insanlarımızla uğraşmak zorundayız."
Yazar,mükemmel düzen yaratma çabasının ne kadar zor hatta imkansız olduğunu çok başarılı bir şekilde hicvetmiş.okuması kolay,aynı zamanda düşündürücü bir kitap.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler paylaşımın için. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Bir de bin dokuz yüz seksen dört var aynı yazarın, onu okudun mu?

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Kitap Kurdu,
Kesinlikle okumanı tavsiye ederim.1984'ü henüz okumadım ama elimdeki kitabı bitirdikten sonra onu okumayı planlıyorum.Okuyunca paylaşacağım

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Orwell'ın sadece 1984'ünü okudum,filmini de izlemiştim.çok güçlü bir kalem.hayvan çiftliği'ni de en kısa zaman da okuyacağım.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

kesinlikle katılıyorum orwell gerçekten güçlü bir kalem, ben her iki kitabını da okudum, ikiside birbirinden enfes, özellikle 1984ün içeriğinin günümüzle hemen hemen aynı olduğunu görmek ayrietten bir hayli şaşırtıcı ...

Derinden dedi ki...

Dönüp dönüp okuyacağım bir roman. Okuduğunuzda anlıyorsunuzki değişen hiçbirşey yok. Aynı telaş aynı sınıf atlama yarışı ve ezebildiğin kadar ezme.

aslı koyuncuoğlu dedi ki...

Dalga sesleri,
Merhaba
Zaten insanoğlunun değişmeyen yapısı yüzünden bütün sistemler çökmüyor mu?