30 Eylül 2012 Pazar

1Q84-HARUKI MURAKAMI

YAYINEVİ/YIL:Doğan Kitap/2012
ÇEVİRİ:Hüseyin Can Erkin
SAYFA SAYISI:1256 sayfa

Murakami sevdiğim ve takip ettiğim yazarlardan biri.Bu son kitabının dünyada çok fazla reklamı yapıldı ve herkes merakla çıktığı gün kitabı kapıştı.

İlk kez Murakami okuyacaklara tavsiye etmeyeceğim bir kitap.Ancak Murakami tarzını bilen ve sevenlerin beğenerek okuyacaklarını düşünüyorum bu kitabı.

Kitabın merakla beklenmesinin bir sebebi de George Orwell'ın 1984 adlı kült kitabına atıfta  bulunduğunun söylenmesi.

Roman 1984 yılında geçiyor ve romanın kahramanları yaptıkları gizemli işleriyle parallel bir evren olan Q84 yılına geçiyorlar.Q Japonca dokuz sayısının okunuşu, ayrıca question mark(soru işareti)'ın q'su.

Kitap üç bölümden oluşuyor ve diğer ülkelerde üç ayrı kitap olarak basılmış.İlk iki bölümde Tengo ve Aomame adlı karakterlerin hikayeleri dönüşümlü olarak anlatılıyor.Son bölümde ise romana Uşikava adlı karakterin hikayesi de dahil oluyor.Tengo ve Aomame'nin hayat hikayelerinde geçmişten gelen benzerlikler var ve sonunda yaşamları ortak bir yerde kesişiyor.

Murakami fantastik bir hikaye anlatıyor ve bu hikayenin içine topluma ve insana dair ögeleri de çok güzel bir şekilde dahil ediyor.Kadınlara şiddet uygulayan erkekler, cinsellik, bireyin yalnızlaşması, kadın-erkek ilişkileri....

1Q84 kahramanlarımızın geçiş yaptığı parallel evren.Bu evrende gökyüzünde iki tane ay var. Little People adlı gizemli yaratıklar var.


Murakami kitaplarında dikkatimi çeken en önemli özelliklerden ikisi burada da var:Müzik ve yemekler.Kahramanların dinlediği müziği ve yediği yemekleri ayrıntılı bir şekilde anlatır yazar.

Kitap bittikten sonra hala soru işaretleri vardı kafamda. Bazı noktalar açık bırakılmış. Kitabı okuyan birileriyle bu detayları tartışmak veya doğrudan yazarın kendisine sormak isterdim bunları.

Romanda " Kediler Şehri " ve " Havadan Pupa " adlı iki hikaye kısaca anlatılıyor.Bu hikayeleri de ilerde roman olarak yayınlar belki yazar.

Son olarak çeviriyi yapan Hüseyin Can Erkin hakkında da birşeyler yazmak istiyorum.Çok emek vererek Japonca aslından dilimize çevirmiş kitabı.Böylece bizlerin kendi deyimiyle kitabın suyunun suyunu okumamızı engellemiş.Emeğine sağlık diyorum.

Sayfa sayısı sizi korkutmasın. Su gibi akıp gidiyor kitap. Elinizden bırakamıyorsunuz.






3 yorum:

Kitap Eylemi dedi ki...

marukami okumak çok istediğim halde populer olmasından sebep bekletiyorum:)Güzel olmuş yorum , emeğine sağlık

Mylogger dedi ki...

Marukami ismini çok sık duyuyorum. Henüz tanışabilmiş değilim... Hangi kitabıyla başlasam ki? :)

aslı koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Erdi,
İmkansızın Şarkısı iyi bir başlangıç olabilir.Keyifli okumakar dilerim.