25 Kasım 2011 Cuma

YANILSAMALAR KİTABI-PAUL AUSTER

Yayınevi/yıl: Can/2011
Orijinal adı:The book of Illusions
Çeviri:İlknur Özdemir
Sayfa sayısı:324 sayfa

"Herkes onu ölü biliyordu" diye başlıyor Paul Auster'ın çarpıcı romanı.
David Zimmer Vermont'ta yaşayan bir edebiyat profesörüdür.Eşi ve çocuklarını bir uçak kazasında kaybettikten sonra yaşamı değişir.Sürekli içmeye ve evden çıkmadan televizyon izlemeye başlar.Hayatla bağları kopmuştur.Televizyonda sessiz film yıldızı Hector Mann'ın filmlerinden birine rastlar ve uzun zaman sonra ilk kez güler.Bu gülüş ona hala içinde yaşamak için bir istek olduğunu hatırlatır.Yaşama tutunması için bir amacı olmalıdır.Böylece uzun zamandır ortalarda olmayan Hector Mann'ın hayat hikayesini yazmaya karar verir. Farklı şehirlerdeki arşivlerde bulunan filmleri ezberleyene kadar izler, sonunda kitabını bitirir ve Hector Mann'ın eşi olduğunu iddia eden bir kadından onun yaşadığına ve kendisini görmek istediğine dair bir mektup alır.Önce inanmak istemez ancak bu mektup da hayatında yeni bir değişiklik yaratacaktır.Mektuba inanmaz ancak ziyaretine gelen Alma adlı kadın onu Hector'un yaşadığına inandırır ve Hector'u görmek üzere beraber yola çıkarlar.Yolda Alma'nın anlattıklarıyla farklı bir Hector Mann hikayesi çıkar karşımıza.Anlatılanlar onun esrarengiz bir şekilde ortadan kayboluşunu da açıklamaktadır.
Her olayla farklı bir kapı açılıyor ve yeni bir hikaye çıkıyor karşımıza.Sanki hikayeler labirenti gibi.Auster hikaye içinde hikaye geleneğini bu kitabında da bozmamış.Ayrıca sessiz filmlerin kahramanın gözünden anlatılması da ilginç olmuş.Sürükleyici ve çarpıcı bir kitap olmuş.
Bir adam hiçkimsenin haberi olmadan bir hayat yaşarsa,bu hayat gerçekten yaşanmış mıdır?
Yaşam,ölüm ve sanat üstüne yazılmış harika bir kitap.

8 yorum:

HYPATİA dedi ki...

Geçen ay okumuştum kitabı gerçekten çok güzel bir eser...güzel tanıtımınız ile umarım daha çok insanın kütüphanesine ulaşır :) sevgiler :)

dersaadet dedi ki...

Ellerine sağlık, çok güzel anlatmışsın. Ben de çok beğenmiştim kitabı...

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Auster'i sadece "New York üçlemesi"nden tanıyorum. Açıkcası çok sevemedim.
Belki yazın kafam daha boşken okumayı denerim.

aslı koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Hypatia ve Dersaadet,
Kitabı sizlerin de beğenmenize sevindim.
Sevgili Mehmet Bilgehan Merki,
Yazara bir şans daha verirseniz beğeneceğinize eminim

Ekrem Yalçınkaya dedi ki...

Sevgili Mehmet Bey,
New York üçlemesinden zevk almanız için yalnız kalmaya kendinizi tamamiyle açmanız gerektiğini düşünüyorum. Karşılıklı iki binanın birbirini gören iki penceresinden bir yılı aşkın süre birbirini izleyen iki insanı hayal edin ve bu iki insanda kendilerini seven kadınlardan vazgeçerek melankoliye gömüldüler. Çoğu zaman iki kişininde aslında aynı kişi olduğunu hatta zaman zaman 3. bir odadan onları izlediğimi hayal etmiştim. Kesinlikle zorlu bir kitap.
Yanılsamalar kitabının son bölümündeki filmin anlatımı beni benden almışdır.Paul Auster'e birkez daha hayran olmuşdum.

aslı koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Ekrem Yalçınkaya,
Kitaptaki bütün film anlatımları güzeldi.Auster harika bir yazar.New York Üçlemesi sıradaki kitap

SERAP dedi ki...

Yazarın ilk okuduğum ve en sevdiğim kitabıdır.Beğeni listemde de oldukça yüksek sıralardadır.Son zamanlarda aklımda sevdiğim kitapları yeniden okumak fikri dolaşıyor.Denersem listeme kesinlikle girecek bu kitap.

Pınar dedi ki...

Henüz iki kitabını okudum Paul Auster'in. Yolculuğuna bu kitapla devam edeceğim galiba.