11 Kasım 2011 Cuma

KEHANET GECESİ-PAUL AUSTER



Yayınevi/yıl: Can / 2010
Orijinal adı: Oracle Night
Çeviri:İlknur Özdemir
Sayfa sayısı: 264 sayfa

Paul Auster okumayı seviyorum.Brooklyn Çılgınlıkları, Görünmeyen, Ay Sarayı kitaplarını daha önce zevkle okudum.
Kehanet Gecesi, başından ciddi bir hastalık geçmiş ve bu yüzden yazmaya bir süre ara vermiş Sidney Orr adlı yazarın hikayesi. Kahramanımız yazmaya tekrar başlamak için yeni açılan bir kırtasiye dükkanından Mavi bir Defter alır.Portekiz yapımı az bulunur bir defterdir bu.Orr'un eşinin yakın arkadaşı John da yazardır ve ona bir yazma fikri verir:bir tesadüf sonucu kafasına kalas düşüp ölmesine ramak kalmış bir adamın hikayesi.Böylece romanın içinde başka bir hikaye başlar.Bowen'ın hikayesi.Orr Mavi Defter'e Bowen'ın hikayesini yazdıkça yazar, bir noktadan sonra yazan kendisi değil de defterdir sanki.Bu hikayeye romanın dip notlarında anlatılan Orr'un kendi hikayesi de eklenince.Hikaye içinde hikayeler okursunuz.Auster kitaplarının bana göre değişmez özellikleri bu romanda da görülür:
-tesadüflerin önemi
- romanın yavaş başlayıp daha sonra hızlanması,
Auster sigara gibi bağımlılık yaratan bir yazar.Romanlarını okumak çok keyif veriyor bana.
Bu romanında bir yazarın yazma sürecini,ilham aldığı şeyleri de sorgulamış.Mavi bir defter, arkadaşından duyduğu bir söz
Kitabın sonunda çeviriyi yapan İlknur Özdemir'in yazarla yapmış olduğu bir röportaj da yer alıyor.Yazarın yaşadığı ev, aile yaşantısına ilişkin küçük ayrıntılar var röportajda.
Sırada yazarın okumadığım diğer kitapları var.






 

6 yorum:

Eren dedi ki...

Ben de Kehanet Gecesi'ni geçenlerde okumuştum, yazarın okuduğum ilk kitabı olduğu için biraz yabancılık çekmiştim doğrusu:) Ama yazraın diğer kitaplarını da okumak istiyorum.

Kitap Eylemi dedi ki...

Auster'in Görünmeyenini okumuş ve çok hoşuma gitmişti umarım en yakın zamanda bunu da okumayı başarabilirim:)

Funda dedi ki...

Paul Auster, benim de severek okuduğum bir yazar. Hatta bu aralara şans Müziği isimli kitabını okuyorum. Tavsiye ederim.
Senin yorumların, insana okuduğu kitabı bir kez daha okuma isteği uyandırıyor.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

En sevdiğim yazarlardan,bu romanı nı ise okumamıştım. Teşekkürler paylaşım için.

dersaadet dedi ki...

Roman içinde roman geleneği var sanırım Auster'in. Yanılsamalar Kitabı2nda da roman içinde film vardı, roman içinde roman gibi. Karışık konuştum yine:) Ben de sevdim bu adamı.

aslı koyuncuoğlu dedi ki...

Eren,Cimcime,Kitap Kurdu, Funda,Dersaadet,
Sizlerin de yazarı beğenerek okumanıza sevindim.Gerçekten keyifle okunuyor