18 Ekim 2010 Pazartesi

GÖRÜNMEYEN-PAUL AUSTER

Yayınevi/yıl:Can/2010
Orijinal adı:Invisible
Çeviri:Seçkin Selvi
Sayfa sayısı:237 sayfa















Dünya eleştirmenleri arasında yılın en iyi kitapları arasına alındı.Ayrıca yazarın en önemli romanı olarak da tanımlandı.
Ben de bir Austersever olarak uzun zamandır kitabı okumayı planlıyordum.
Kitap kırk yıllık bir zaman diliminde anlatılıyor.1967 baharında New York'ta başlıyor.Colombia Üniversitesi'nde öğrenci olan ve şair olmak isteyen Adam Walker aynı üniversitede profesör olan Rudolf Born ve sevgilisi Margot ile tanışır.Adam ve Margot arasında yaşanan ilişki sonrasında Margot gerçek vatanı Paris'e döner.Kitabın ilk bölümü Adam tarafından anlatılıyor.İkinci bölüm Adam'ın çocukluk arkadaşı Jim'e yazdığı mektuplarda devam ediyor .Bu mektuplarda hikaye Paris'e kayıyor.Adam yakalandığı ölümcül hastalık sonrasında ölüyor ve Jim ile karar verdikleri buluşma gerçekleşmiyor.Hikayenin son bölümleri Adam'ın son günlerinde yazıp,Jim'e verilmek üzere üvey kızına verdiği yazılarla anlatılıyor. Hikayeye dahil olan farklı karakterlerle anlatım daha da zenginleşiyor.Hikaye 2007 yılında Karayip Adalarında son buluyor.Son nokta Rudolf Born'un üvey kızı tarafından koyuluyor.
Erotizm dozu yüksek bir kitap olmuş özellikle ensest ilişkinin anlatıldığı bölümlerde.
Vietnam Savaşı'na yapılan göndermelerle siyasal öğeler de kitapta yerini almış.
Hikaye anlatıcıdan anlatıcıya geçer ve mekan değiştirirken zenginleşiyor.Bir anda olayların içine dalıp gidiyorsunuz.
Gerçekten zevkle okunacak bir roman.Paul Auster tarzını seviyorsanız kaçırmayın.

16 Ekim 2010 Cumartesi

SAHİLDE KAFKA-HARUKI MURAKAMI

Yayınevi/yıl:Doğan Kitap/2010
Orijinal adı:Umibe no Kafuka
Çeviri:Hüseyin Can Erkin
Sayfa sayısı:651 sayfa


















Yazarın ortak bir noktada ustalıkla birleştirdiği iki kişinin öyküsü.
Kendisine Kafka Tamura adını veren onbeş yaşında bir çocuk ve altmış yaşlarına gelmiş Nakata'nın hikayesi.Tek sayılı bölümlerde Kafka'nın öyküsü.çift sayılı bölümlerde Nakata'nın öyküsü.
Kafka Tamura onbeş yaşına geldiğinde evden kaçmayı planlamıştır.Bu kaçış bir anlamda babasının kehanetinden kaçmaktır:Babanı öldürecek, annen ve ablanla yatacaksın.
Kafka'nın öyküsü onbeş yaşında evden kaçışıyla başlar.Nereye gideceğini bilmeden yola çıkar ve Takamatsu'ya gelir. Ancak birgün tişörtünde kan lekesiyle uyanmasıyla olaylar onu farklı bir dünyaya sürükler.
Nakata küçük yaşta geçirdiği esrarengiz bir olay sonrasında okumayı unutmuş,kedilerle konuşabilen bir ihtiyardır.Onun da yolu plansız bir şekilde Takamatsu'ya düşer.
Bu iki karakter hiç karşılaşmazlar ancak Kafka'nın babasının öldürülmesi onları ortak bir noktada birleştirir.
Kafka'nın kendi iç sesi Karga adlı delikanlı, sihirli taş,Johnnie Walker,Albay Sanders,gökten yağan balıklar büyülü bir dünyanın kapılarını açıyor.Bir sonraki satırda ne olacağını tahmin edemiyorsunuz.
Hiç bitmesini istemedim kitabın.Büyülü gerçekçiliğin güzel örneklerinden biri.
Bendeniz Aslı kitabı çok beğendim ve herkese okumasını tavsiye ediyorum.

9 Ekim 2010 Cumartesi

İSTANBUL HATIRASI-AHMET ÜMİT



Yayınevi/yıl:Everest Yayınları/2010
Sayfa Sayısı:560 sayfa













Sevgili hemşehrim Ahmet Ümit sevdiğim yazarlar arasında.Kitaplarını yazmadan önce çok fazla araştırma yapıyor ve bu kitaplarının sürükleyici olmasının yanında öğretici olmasını da sağlıyor.Bu kitabı yazarken İstanbul hakında birçok kitap okuyup,araştırma yaptığını tahmin ediyorum.İstanbul tarihi etrafında işlenen cinayetlerle İstanbul'un eski mekanlarını da tanıma fırsatı buluyorsunuz.

Ahmet Ümit kitapları okuyanlar hatırlar mı bilmem.Kitaplarından birinde sevgilisi Evgenia Yunanistan'a dönmüştü.Bu kitapta Evgenia ile tekrar karşılaşmak sürpriz oldu benim için.
İstanbul tarihi bir cinayetler zinciriyle çok güzel harmanlanmış.Zevkle ve merakla okuyorsunuz.
Titizlikle yazılmış keyifli bir kitap olmuş.2010 yılının en güzel kitapları arasına girer bence.



2 Ekim 2010 Cumartesi

YENİ KİTAPLARIM

Kitaplarımı internetten sipariş ediyorum.Zaman zaman tatsız olaylar yaşıyorum.Ama son iki seferdir kitaplarımı ilknokta'dan alıyorum ve çok memnunum.Lafı fazla uzatmayayım,Yeni kitaplarım geldi:
-Sahilde Kafka-Haruki Murakami
-Kirpinin Zarafeti-Muriel barbery
-İstanbul Hatırası-Ahmet Ümit
-Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer-Thomas Cathart&Daniel Klein
-Saray Gezisi-Necip Mahfuz(Üçlemenin ilk kitabı)
-Görünmeyen-Paul Auster
- Dövüş Klubü-Chuck Palahniuk
- Eleştirel Okuma-Emin Özdemir

SON OSMANLILAR-MURAT BARDAKÇI

Yayınevi/yıl:İnkılap/2008
Sayfa sayısı:307 sayfa

1924 yılında Türkiye dışına çıkartılan Osmanoğullarının hikayesi. Türkiye'den ayrıldıktan sonra nerelerde, nasıl yaşadılar?Yazar hanedanın hayatta kalan üyeleriyle yüz yüze görüşüp hazırlamış bu kitabı.Kitabın yanında iki adet CD'den oluşan belgesel de veriliyor. Ayrıca kitabın sonunda hanedan üyelerinin fotoğraflarından oluşan zengin bir albüm de var. Okurken şunu düşündüm:Asalet gerçekten başka, para ile satın alınabilecek birşey değil.

LEYLAK ZAMANI-MAEVE BINCHY

Yayınevi/yıl:Doğan Kitap/2008
Orijinal adı:The Lilac Bus
Çeviri: Bilge Erkut
Sayfa sayısı:173 sayfa

Leylak renkli bir minibüs her Cuma yedi yolcusunu Dublin'den taşra kasabası Rathdoon'a götürür.Yakınları bu kasabada yaşayan yolculardan herbirinin bir hikayesi ve sırrı vardır.Yazar bu hikayeleri ve sırları çok güzel anlatmış ancak anlatılanları ortak bir noktada birleştirmemiş.Birbirinden ayrı yedi hikaye anlatılmış.Bu açıdan kitabı bir roman olarak değerlendirmek yanlış bence.Yazarın okuduğum ilk kitabı ancak beğendiğimi söyleyemeyeceğim.Kahramanların tek ortak noktaları aynı kasabada yaşayıp,aynı minibüse binmeleri.Beni çok etkilemedi.

HEP O ŞARKI-YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU

Yayınevi/yıl:İletişim/2008
Sayfa sayısı:190
Yakup Kadri'den bir aşk hikayesi.Münire ile Cemil'in öyküsü.Yan yana konaklarda yaşayan iki gencin aşk hikayesi.Ailesinin isteğiyle başka biriyle evlenen Münire,Cemil ile yıllar sonra tekrar karşılaşır.Ancak Cemil'in sürgünü bu aşkı tekrar engeller.Sıradan bir aşk hikayesi gibi görünen hikayede dönemin konak yaşamı,kadın-erkek ilişkileri detaylı bir şekilde anlatılmış.
Eski Türk Edebiyatı'nda tekrar tekrar bıkmadan okunacak kitaplar var.Arada gözden kaçırıp okuyamadıklarımı da şimdi okuma fırsatı buluyorum.