19 Temmuz 2009 Pazar

PİNHAN-ELİF ŞAFAK

DOĞAN KİTAP,

NİSAN 2009

230 sayfa
Doğuştan iki başlı,iki ruhlu bir çocuktur Pinhan.Gündüzleri sürekli haylazlık yapar.Durri Baba Tekke'sinin bahçesindeki inanılmaz güzellikteki elmaların peşisıra haylazlık ederken bu tekkede yaşamaya başlar.Pinhan adını verir Durri Baba ona.

Tekkede herkesin bir hikayesi vardır.Pinhan da kendi hikayesini yaşamalıdır.Yollara düşer Şehr-i İstanbul'a gelir.Burada ikibaşlı bir mahalleye düşer yolu.Eski adı Akrep Arif,yeni adıyla Nakş-i Nigar.Mahallede bu ikibaşlılık yüzünden uğursuzluklar yaşanmaktadır ve onların da kurtulmak için ikibaşlı birine yani Pinhan'a ihtiyacı vardır.

İstanbul'un mahalle hikayeleri,efsaneler,aşk ve ilginç karakterle dolu tadına doyulmaz bir roman.1998 yılında Mevlana Büyük Ödülü'nü almış. Bana biraz İhsan Oktay Anar kitaplarını hatırlattı.Kitapta Arapça sözcükler kullanılmış ancak bu romanın akıcılığını yavaşlatmamış aksine zenginleştirmiş.
Son söz İyi ki varsın Elif Şafak.

Pinhan, örtük anlamına geliyormuş.



KİTAPTAN:



Görünenle yetnirsen eğer sadece tırtılı bilirsin.Çirkindir ya tırtıl,gönlünü çelmez.Görünenin ötesine geçmek istersen eğer,aradan örtüyü kaldırıp da gönül gözü ile bakarsan,kelebeği bulursun karşında.Güzeldir ya kelebek gönlün ona akar.Lakin gönül gözünle görürsen eğer,kelebeğe değil tırtıla sevdalanırsın.

Sade tırtıl ile kelebek değil elbet.Sakın ola horgörme,canları horgörme.Bak bu gayb alemine,bir kendini gör.Bak kendine cümle mahlukatın özünü gör.Devri tamam olan gelir,devri tamam olan gider.Gelen gidende saklıdır;giden gelende saklı



Kırılmamak için bükül

Düzolmak için eğril.

Dolmak için boşal,

Parçalan ki yenilen

Az şeye sahip olnlar

Çoğa kavuşabilirler

Çok şeyi olanların zhni karışır

Tao Te Ching 22



Nicedir adını bekler dururdu.Velhasıl adı da onu.İşte bugün kavuştular birbirbirlerine.Adı Pinhan olsun bundan böyle.



İsim dediğin Hz.Adem'den bu yana,kendini taşıyanı kah usul usul yoğurur,kah efsunlu iplerle sıkı sıkı bağlardı.



Bülbüle gülzar, tutiye şeker, sarrafa gevher ne ise dervişe de muhabbet odur.



Ayineye sen nasıl bakarsan,ayine de sana öyle bakar



5 yorum:

Adsız dedi ki...

körlük'ten sonra pinhan. böyle devam :)
pek sevdigim daha gecen hafta tatile giden arkadasima aldirdim birini, digerini dun aksam rockncoke sahnesinden yuruyerek donerken araclara oku dedim yanımdakine.
Ayhan

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Ayhan,
Blogumun ilk takipçisi.Nerelerdesin?Uzun zamandır yoktun ortalarda??

Aslı dedi ki...

Bu kitabı ben de okumak istiyorum, hakkında hep çok güzel yorumlar yazılıyor çok merak ediyorum. Ben Aşk'ın bazı yönlerini pek beğenmemiştim ama Pinhan daha güzel bir kitap galiba?

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili Aslı,
Aşk'ın hangi yönlerini beğenmediğini bilmiyorum ama;bana göre Pinhan en az Aşk kadar güzel ve doyurucu bir kitap.Mevlana Ödülü'nü almış olmasına rağmen arka planda kalmış.

Derinden dedi ki...

Harika bir kitaptır bu. Zaten Elif Şafak deyince bende akan sular durur. Kalemi çok ve derinliği çok güçlü bir yazar bence.