3 Aralık 2011 Cumartesi

AĞLAYAN DAĞ SUSAN NEHİR-AYŞEGÜL DEVECİOĞLU



Yayınevi/yıl:Metis/2007
Sayfa Sayısı:264 sayfa

Sonsuza dek yeryüzünde dolaşıp dursunlar,
geceledikleri yerde ikinci kez
konaklamasınlar,su içtikleri kaynaktan
ikinci kez içmesinler, bir yıl içinde
aynı nehirden iki defa geçmesinler.
ÇİNGENE LANETİ

Yazarın çingene Atiye Ablası'ndan esinlenerek yazdığı romanın başında bu lanet yer alıyor.Ayşegül Devecioğlu 1977 yılında ODTÜ 'yü yarım bırakarak ayrılıyor. Bundan sonra çeşitli radyo,televizyon ve gazaetelerde çalışıyor.İlk romanı Kuş Diline Öykünen 2004 yılında yayınlanıyor.Ağlayan Dağ Susan Nehir ikinci romanı ve buromanla 2008 Orhan Kemal Roman Armağanı'na layık görülüyor.
Romanda çingene kimliğinden kaçmaya çalışan Naciye Abla'nın hayatı anlatılıyor.Anlatıcı eğitimli bir ailenin kızı ve evişlerine yardım etmek için yanlarında bulunan Naciye Abla öldükten sonra onun hayatının izlerini sürüyor.Bu izleri sürerken Naciye Abla'nın yalan söylediği, onları hikayeler,söylencelerle kandırdığını keşfediyor. Destansı bir anlatım kullanmış yazar.Çingenelerin çok fazla bilinmeyen hayatlarını, alışkanlıklarını anlatmış.Naciye Abla'nın anlattığı hikayeler etkileyci.
Yazar bir dönem hayatını anlattığı Atiye Ablası'nın Çingene Mahallesi'nde yaşamış.Bu anlamda kitapta anlatılanlar gerçeklik kazanıyor benim gözümde.
Dil,anlatım ve hikaye gerçekten çok güzel.Okunması gereken bir kitap.

1 yorum:

okuranne dedi ki...

çok güzeldi gerçekten, bu yüzden idefix fuar siparişine yazarın bir kitabını daha ekledim.