24 Kasım 2010 Çarşamba

BABİL'DE ÖLÜM İSTANBUL'DA AŞK-İSKENDER PALA

Yayınevi/yıl:Kapı yayınları/2009/cep boy

Sayfa sayısı:456 sayfa





İskender Pala uzun zamandır keşfetmek istediğim yazarlardan biri. Fuzuli'nin Leyla ve Mecnun(L&M) hikayesi ve aşk ekseninde kurgulanmış bu kitabı zevkle okudum.

Kanun Koyucu'nun Bağdat'ı teslim aldığı günlerde Hilleli şair Fuzuli'ye İlimler Akademisi Kütüphanesi memuru tarafından bir hançer emanet edilir " Aşkı bilen biri için yedi gerçek sır vardır.Ona sahip olan dünyaya hakim olur " mesajı ile. Fuzuli kendisine emanet edilen bu sırrın şifrelerini L&M kitabının içine yerleştirir. Her yedi senede bir toplanan yedi kişilik Babil Cemiyeti üyeleri bu kitabın peşine düşerler. Sır çözüldüğü zaman uzaya ait bilgiler ve büyük hazinelere ulaşılacaktır.

Hikayeyi L&M kitabının ağzından dinleriz. 500 senelik bir zaman diliminde şairler, hazine avcıları, hatta sultan ve prenseslerin elinde dolaşan bu ünlü kitap bize hikayesinin dışında Divan Edebiyatı tarihinden Osmanlıların yaşam biçimleri, Avrupa şehirlerinin gelişim ve değişimlerine kadar birçok tarihi ayrıntıyı da anlatır.

Yazar hikayeyi tarihin akışı içerisine çok güzel yerleştirmiş.Tarihi detaylarla zenginleştirilen kitapta şiirler de var.

Okurken yazarın bilgi birikimine hayran olmamak elde değil. Diğer kitapları da kütüphanemde okunmayı bekliyor.Yazar ve kitapları hakkında daha fazla bilgi için buraya göz atabilirsiniz

2 yorum:

ck dedi ki...

Ne vakittir okumak istediğim, ama hangi kitabından başlasam, elimdekiler bitse derken beklemeye almış olduğum bir yazardı İskender Pala.
Yazı için teşekkür ederim. Artık hangi kitabı ile başlayacağımı biliyorum.

kağıt faresi dedi ki...

okuduğum kitapları yarım bırakmaktan nefret eden biri olarak, bu kitabı ne yazık ki bitiremedim. sayfa sayısı nedeniyle değil, böyle güzel bir hikayede leyla ile mecnun'dan bana kalırsa son derece modern bir biçimle, "l&m" olarak ifade edilmesi, rahatsız etti beni. hikayenin büyüsünü bozmuş bence.