28 Mart 2010 Pazar

AYLAK ADAM-YUSUF ATILGAN


YAPI KREDİ YAYINLARI
1.baskı,Ekim 2009
157 sayfa
Yayımlanışının ellinci yılında YKY Aylak Adam için özel bir baskı yapmış.Sıradışı bir kişilik olan C.'nin hayatının anlatıldığı roman dört bölümden oluşuyor:KIŞ-İLKYAZ-YAZ-GÜZ
Her bölümde C.'nin hayatından farklı bir kesit anlatılıyor.Kendi deyimiyle zengin değil paralı bir adamdır kahramanımız.Sıradışı fikirleri vardır.Ne iş yapıldığı sorulduğunda "Aylakım "diye karşılık verir. Gerçek sevgiyi aramaktadır.bu arayış içerisinde geçirir vaktini.KIŞ bölümünde ayrı olduğu sevgilisi Ayşe ve arayışları anlatılıyor.İLKYAZ bölümünde ise sokakta tanıdığı Güler ile ilişkileri anlatılıyor.YAZ bölümünde eski sevgilisi Ayşe ile tekrar karşılaşıp yaşadıkları anlatılıyor.
Kahramanımız bu arayış içerisinde sürekli benzemek istemediği babasını hatırlıyor ve onun etkisinden kurtulamıyor.Bu yönüyle psikolojik bir romanın izlerini taşıyor.
Romanda evlilikle ilgili yazılan düşünceler yazıldığı muhafazakar dönem(1950'ler) dikkate alınırsa yazarın cesaretini ortaya koyuyor.Mesela:
Güler:Dünyadan çok şey beklemiyorum.Üç oda bir mutfak,sevdiğim adam,biri kız,biri oğlan iki çocuk...
deyince
C.:Adam bıkıp kaçsın,çocuklar kuşpalazına tutulsunlar diye mi? der.
O kadar aylak ve işsizdirki oturduğu kahvlerde etrafındaki insanların yaşamları hakkında tahminlerde bulunarak oyalanır.Eeee.aylaklık zor iş ne de olsa.
Son bölüm GÜZ bölümünde hayatının aşkını bulduğunu zannedip,bir kadının peşine takılır ve bir kazanın ortasında buluverir kendini.Kitapların sonu söylenmez ama kitap böylece bitiveriyor.
Türk Edebiyatı'nın sıradışı kitaplarından biri.Yusuf Atılgan cesur bir yazar.O dönemde çok fazla olumsuz eleştiri aldığını da tahmin edebiliyorum.
BİR DİLİM LEZZET
...Birlikte yaşama zorunluluğuna inanmışlar.İşte benim onlardan ayrıldığım buna inanmamam.Sıkıntımın da,sevincimin de kaynağı bu.Gücün dayanmaktansa yalnızlığıma kaçarım. Bana tek insan yeter. Sevişen iki kişinin kurduğu toplum. Toplumsal yaratıklar olduğumuza göre, insan toplumlarının en iyisi bu daracık, sorunsuz, iki kişilik toplumlar değil mi?...

1 yorum:

Rengarenk ve Siyah dedi ki...

Merhaba,
Keyifli bir blog olmuş :) Öncelikle geçmiş olsun, tez zamanda unutulsun hastalık zamanları.
Gerçekten n'apardık kitaplar olmasa? Yusuf Atılgan'ın "Aylak Adam"ı tıpkı Oğuz'cum Atay'ın "Tutunamayanlar"ı gibi, dönüp dönüp okumalık bir kitap benim için.
Sevgiler