3 Ekim 2009 Cumartesi

KABUK ADAM-ASLI ERDOĞAN

EVEREST YAYINLARI,2008
140 sayfa


Aslı Erdoğan'ın Mucizevi Mandarin'den sonra okuduğum ikinci kitabı ve ilk romanı.Tarzı yine aynı,biraz hüzün,biraz karamsarlık.Sanki içinize bir ayna tutup bütün duygularınızı şeffaf bir şekilde kaleme döküyor yazar.Bu romanında yalnızlık,kadın-erkek ilişkileri,kariyer planları,tecavüz,şiddet,sevgi ve şefkat konuları derinlemesine irdeleniyor.Bu kitapta da şefkatten korkusunu açıkca belirtmiş romanın kahramanı.
Sanıyorum yazarın kendi hayatından izler taşıyan bir roman bu.
Adı kitabın içinde hiçbir yerde yazılmayan kahraman,yazarın deyimiyle en iyi okulların diplomalarını kağıt peçete gibi üst üste yığmış,dünyaca ünlü bir fizik laboratuvarına kabul edilmiş, başarılı bir bilim kadınıdır.Ancak edebiyatı daha çok sevmektedir ve mutsuzdur.Bir grup fizikçi ile seminerlere katılmak üzere Karayipler'in bir adasına gelir.Orada Tony adlı bir siyahiyle tanışır.Tony,denizden çıkardığı kabukları turistlere satarak yaşamını sürdüren gerçek bir insandır.Ona aşık olur ancak bunu kendine bile itiraf edemez.Bundan kaçmak için çılgın ve aptalca şeyler yapar.Romanın sonu çok hüzünlü gerçekten.Kariyer yapmış ve yaptığı işte mutsuz birçok insan kendinden birşeyler bulacaktır kitapta.
Bazen okurken bu karamsar ve hüzünlü kadının kitaplarını neden okuyorum diye sıkıldığım anlar oluyor.Sonra yazdığı bir cümle tokat gibi suratımda patlıyor ve içimi kanatıyor,duygularıma tercüman oluyor bazen ve devam ediyorum okumaya hüzünlenerek.
Kitapta Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabına şu cümlelerle atıfta bulunulmuş sanki:"Çünkü ikimiz de tutunamayanlardandık"

KİTAPTAN
Cennetle cehennem iç içedir,ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına,aynı karabüyü ayinlerindeki gibi dönüşebilir,çünkü insanın tam zıddı yine kendisidir.
--------------------
Bir kitabın kapağına bakarak içindekileri anlayamazsın
--------------------
"Cehenneme giden yolun taşları iyi niyetle döşenmiştir" derler ama ben buna inanmıyorum.Her niyet taşını ters çevirin altında bir alçaklık saklıdır.Cehenneme giden yolun taşları bence korkuyla döşenmiştir.İçimdeki insan uyanmıştı ve bütün uyanışlar korku vericidir.
--------------------
Hayatın bizlere verip verebileceği tek ödül,tek armağan,sevgi dolu bir insandır ve biz böyle bir insanı ilk fırsatta katlederiz.Sonra da ömür boyu,bu asla bağışlanmaya günahın lanetini sırtımızda taşırız.


5 yorum:

SERAP dedi ki...

Aslı Erdoğan'ın ilk okudğum kitabıydı ,gerçekten beğenmiştim.özellikle son pragrafta yazdıkların benim içinde geçerli.Tüm kitapları okunacak bu yazarın çünkü o cümleleri bulabileceğim başka yer yok.

Unknown dedi ki...

merak eddiyorum bu kadının kitaplarını

Adsız dedi ki...

Çok severek okuduğum harika bir kitaptı.

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Serap,Kitap Kurdu,
Aslı Erdoğan okumaya devam o halde,çünkü tadına doyulmuyor.

Bahar gelsin,
Mutlaka oku,pişman olmazsın.Öykü kitabını tercih edersen Mucizevi Mandarin'le başlayabilirsin

Adsız dedi ki...

Aslı Erdoğan'ın yaratıcılık adına yazdığı en güzel romanı diyebilirim. Kurgusu, betimlemeleri, ilginç konusuyla Türk Edebiyatı'nın vazgeçilmez eserlerinden biridir Kabuk Adam. Şu an Aslı Erdoğan'ın Taş Bina ve Diğerleri adlı hikaye kitabı var. Ancak Kabuk Adam'daki tadı bulamadım hikayelerde... Biraz zorlamalı, biraz soyut biraz da düşselliği ağır kaçan bir anlatımı var. Ama bu zorlamalılık, soyutluk, düşsellik doğal görünmedi bana. Sözcüklerle çok oynamış, metnin ruhunu kaybetmiş gibi... Benim için tam bir düşkırıklığı...