23 Ekim 2009 Cuma

SICAK KÜLLERİ KALDI-OYA BAYDAR

Can Yayınları
2008,442 sayfa




Oya Baydar'ın 2001 Orhan Kemal Roman Ödülü'nü almış romanı,gerçek bir roman.Roman gibi roman.
Yazarının deyimiyle aşkı ve iktidarı anlatan roman.
Orta halli bir ailenin kızı Ülkü ile burjuva Arın 'ın aşkı.Hikaye altmışlı yıllarda geçiyor.Sağ-sol çatışmalarının en ateşli olduğu dönemlerde.Yazar, Ülkü'nün hayatını anlatırken orta halli bir ailenin yaşamından kesitler sunuyor.Ay sonunu getirme çabaları,çocuklara dar bütçe ile alınan kıyafetler... Arın'ın yaşamında ise burjuva hayatı anlatılıyor.Ancak ikisi arasında yaşananlar zengin çocuk-fakir kız aşkından başka anlamlar taşıyor kitapta.
Ülkü zamanla sıkı bir sosyalist ve devrimci oluyor.Arın ise çok başarılı bir diplomat.İkisi farklı yaşamlara sürükleniyorlar.Yakın tarihimizde yaşanan olayların bir tablosu da çok başarılı bir şekilde anlatılmış romanda.Bu kargaşa ortamında aşk hikayesi küllendi zannedilirken Arın devlet mekanızmasında derin devlete ait ipuçları yakalıyor ve bu onu çok rahatsız ediyor.Düşüncelere daldığında aşkının küllenmediğini Ülkü'yü hala sevdiğini anlıyor ancak....Aslında romanın sonu kitabın başında anlatılıyor.
Yazar romanı kahramanların dilinden geriye dönüp,hatırlamalar şeklinde kurgulamış ve bunda çok başarılı olmuş.Hikayenin bütünlüğünü bozmadan bunu yapabilmek gerçekten ustalık ister.
Sf 244'de geçen "Cinseliyle de siyasalıyla da iktidar erkeklerin sorunu.Onu kazanmak da kaybetmek de erkeği çirkinleştiriyor" diyen Ülkü iktidarı erkeklere atfederken,kadınların iktidar sahibi erkekleri tercih ettiğini anlatmıyor mu birazcık?
Sosyalizmin yıkılmasıyla devrime inananların uğradığı hayal kırıklıkları,sudan çıkmış balığa dönmeleri,duyguları,düşünceleri de anlatılıyor.Sol kendini bu şekilde sorgularken sağda da bir vicdan muhasebesi başlıyor.Derin Devlet olgusu,olayların arkasındaki gerçekler sorgulanıyor.Bu anlamda belgesel niteliği de taşıyor kitap.
Mutlaka okunması gereken bir roman.
Kitabın devamı "Erguvan Kapısı".Ben okumaya başladım bile.

BİR DİLİM LEZZET

Savaş meydanından cesetlerin üstüne basarak kaçmak,sellerin önünden yıkıntıların üstünde yükselerek kurtulmak mı haklı çıkmak?İktidardaysan ve güçlüysen haklı çıkarsın;kendini de haklı sanırsın.Haklılığından kuşkuya kapılırsan gücünü ve iktidarı kaybedersin.Bu kadar basit işte.

-----------------------------

İktidar oyununda,haklı-haksız,doğru-yanlış,iyi-kötü,ahlaklı-ahlaksız ikilemlerine yer olmadığını,iktidarın kendine özgü etiğinin,tanımını iktidara sahip olmakta bulduğunu,amacın araçları haklı kıldığını öğrenmiş ve ilke olarak benimsemişti.İnsanın içinin kolay kolay kaldırmadığı,midesini bulandıran,kafasını karıştıran işler olur bazen. Amaca varmak için gerekliyse içine sindirirsin...

----------------------------
Sevinçler ortaktır,acı yalnız çekilir
-----------------------------

Uçurumun öte yanına geçen ilk karınca hikayesini hatırlıyor musun?Karınca sürüsü uçurumun kenarına kadar gelir ve karıncalar birer birer uçuruma düşmeye başlar.Milyonlarca,milyarlarca karınca düşe düşe uçurum dolar ve sonra bir gün,bir karınca diğerlerinin doldurduğu çukuru aşıp karşı tarafa ulaşır,ardından da geriye kalan bütün karıncalar....


7 yorum:

Kare Kedi dedi ki...

selamlar;
Daha önce Oya Baydar okumamıştım.
Kitabın konusu çok güzel gözüküyor.
Ben de çok merak ettim şimdi :)
Biran önce başlamalıyım.
Teşekkürler.

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Sevgili kare kedi,
Merhaba.
Oku mutlaka,pişman olmazsın

okuranne dedi ki...

ben ikinci kitabı önce okumuşum:)sıkılmıştım çok

asli koyuncuoğlu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kare Kedi dedi ki...

Çarşamba günü aldım, hemen başladım.
Pişman olmayacak gibiyim gerçekten.
Keyifle okuyorum.
Görüşmek üzere :)

Adsız dedi ki...

seveceğim tarzda bir kitap..teşekkürler tavsiye için

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Kare Kedi,Asyaselda,
Okuduktan sonra yorumlarınızı bekliyorum.