3 Ocak 2009 Cumartesi

SON ADA-ZÜLFÜ LİVANELİ

REMZİ,
2008, 183 SAYFA

Zülfü Livaneli,yaşadığımız dünyanın sorunlarıyla ilgili çok güzel kitaplar yazıyor.Kitapta insanların doğanın dengesini bozmaları sonucunda ortaya çıkan sorunlar anlatılıyor.Üstelik bu bozma medeniyet,demokrasi... gibi klişelerin arkasına sığınılarak yapılıyor. Kitabın bir yerinde geçen şu cümle çok düşündürücü:Medeniyet insanın doğayı istediği gibi denetim altına alması demek değilmiydi biraz da!Evet böyle düşünen insanlar çok günümüzde ama sonuçları neler oluyor ve olacak?
Herkesin emeklilik hayallerini süsleyen bir adada 70 kişi mutlu,mesut kendi hallerinde yaşarken,emekli asker bir Devlet Başkanı'nın adaya gelmesiyle bütün düzen bozuluyor.Devlet Başkanı adaya demokrasi,medeniyet, düzen getirme adına önce martıları yok ediyor.Martı nüfusu tükenince, yılanlar tehlikeli oluyor.Neden mi?Çünkü martılar yılanları yerler.Yılanları yok etmek için adaya tilkiler geliyor,ancak denge bozulduğu için hiçbirşey fayda etmiyor ve en sonunda güzelim Ada yokolup gidiyor.
Yazar çok yalın bir dil kullanmış ve bir çırpıda zevkle okuyuveriyorsunuz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Zülfü Lİvaneli'yi çok severim. Müziğini, kalemini. Ama bu kitap Zülfü Lİvaneli'ye yakışmamış. Hiç keyif almadım. Bence en kötü kitabı.