25 Ocak 2008 Cuma

PARFÜMÜN DANSI-TOM ROBBINS

A yrıntı Yayınları,2007
386 sayfa
Uçuk,kaçık,çılgın bir roman.Mükemmel parfüm ve ölümsüzlük temaları etrafında iki farklı zamanda bir kral,parfümcü,doğa tanrısı Pan'ın maceraları fantastik bir şekilde anlatılıyor.Bu iki zamanda yaşananlar birbirine çok güzel bağlanmış.Akıcı bir şekilde yazılmış,kolaylıkla okunabilecek bir roman.Detayları tam olarak anlatamıyorum çünkü bu kitap anlatılmaz ancak okumak lazım.Okuyun ve görün diyorum

16 Ocak 2008 Çarşamba

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ-AHMET HAMDİ TANPINAR


Dergah Yayınları,Mart 2007
368 sayfa
Ahmet Hamdi Tanpınar yaşadığı dönemin koşullarını çok güzel anlatan bir yazar bence.Bu kitapta da dönemine çok güzel ayna tutmuş.
Konu, Saatleri ayarlamak için(hem de ücret karşılığı)kurulan bir enstitünün etrafında anlatılıyor.Batı hayranlığımız ve günümüzde dahi değişmemiş toplumsal özelliklerimiz çok güzel hicvedilmiş.Güldürürken düşündüren bir kitap.Çok değişik ve farklı karakterler var.Hala aynı şey geçerli değil mi?Bir şeye modern dediğiniz zaman onu eleştirirseniz yobaz olursunuz.Eğlenceli ve kolay okunabilen bir kitap.Ah Ahmet Hamdi ah şimdi yaşasaydı,ne çok malzeme vardı yazacak...
Mutlaka okuyun.

NEFES NEFESE-AYŞE KULİN


Everest Yayınları,Aralık 2007
372 sayfa
Gerçekten nefes nefese okunan bir kitap.Türkiye'nin 2.Dünya Savaşı tablosu ve Almanya'nın Yahudilere uyguladığı insanlık dışı muameleler çok güzel anlatılıyor.Şimdilerde bize demokrasi dersi veren Avrupa şöyle bir tarihine bak da gör,neler yapmışsın.
Kitapta bir Osmanlı Vezirinin kızı Selva ile Türk yahudisi Rafael'in aşkı anlatılıyor.Aileleri evlenmelerine karşı çıkınca Fransa'ya kaçıyorlar ancak bu sefer de Hitler'den kaçmak zorunda kalıyorlar.Kitapta ayrıca Fransa büyükelçiliğimizde çalışan konsolos ve memurların Yahudileri Almanlar'ın elinden kurtarmak için Türk pasaportu verip korumaları da anlatılıyor.Ayşe Kulin şahsen benim bu kitabı okuyana kadar bilmediğim bu ayrıntıyı da kitaba dahil ederek ayrı bir zevk katmış.Yine tarih ve aşk iç içe bu romanda.
Okurken nefesiniz kesilecek, bazı bölümlerde duygusallaşıp ağlayabilirsiniz.

13 Ocak 2008 Pazar

MUTLULUK-ZÜLFÜ LİVANELİ

Remzi Kitabevi,Ağustos 2007
343 sayfa
Türkiye mozaiğinden 3 farklı insan:Doğu Anadolu'da tecavüz kurbanı Meryem, PKK savaşında ateş altında savaşmış bir komando Cemal ve İstanbul'dan ünlü profesör İrfan.Bu 3 farklı insanın yaşamı bir noktada kesişiyor.Sürükleyici bir roman.İçinde yaşadığımız Türkiye şartlarını ve insanını çok güzel anlatıyor.Hele profesörün kıyı kasabasında kendisini turist zanneden yerli Türk oğlanla bir diyaloğu varki gülmekten kırılacak,hah işte tam Türkiyelik bir manzara diyeceksiniz.2000'li yıllar Türkiye'sine ışık tutan harika bir kitap.İngilizce,İtalyanca ve başka dillere de çevrilmiş. Tadı damağımda kaldı,hiç bitmesin devam etsin istedim.

9 Ocak 2008 Çarşamba

PASAKLI TANRIÇA-SOPHIE KINSELLA

Artemis Yayınları,Haziran 2007
446 sayfa
Biz yaşlanıyoruz.Şimdilerde çıtır edebiyatı diye bir tür var.Bu kitap da çıtır edebiyatının en güzel örneklerinden.
Kitapta 20'li yaşlarında büyük bir avukatlık firmasında başarılı bir kariyere sahip Samantha'nın hikayesi anlatılıyor.Samantha'nın iş hayatı dışında sosyal hayatı yoktur.Hatta kendisi evdeki fırının bile tam olarak nasıl çalıştığını bilmemektedir.Hobi yok,dost yok,arkadaş yok.Birgün Samantha işyerinde büyük bir hata yapar ve şirketini zarara uğratır.Bir trene biner ve ilk durakta iner.Komik yanlış anlaşılmalar sonucunda bir evde hizmetçi olarak çalışmaya başlar ve aşık olur.Sonra işi ve aşkı arasında kalan bir genç kız.Şöyle kafanızı dağıtacak eğlenceli,sabun köpüğü bir kitap okumak isterseniz tam size göre.Çok komik,aynı zamanda düşündürücü de.Okuyacak olanlar için sonunu yazmıyorum.Merak eden okusun.

8 Ocak 2008 Salı

LADESÇİ-ÜSTÜN DÖKMEN


Sistem Yayıncılık,Ocak 2006
246 sayfa
Üstün Dökmen'in okuduğum ilk kitabı.Ladesçi, Cemil ve Ayvaz adlı iki arkadaşın hayat hikayelerini anlatıyor.Eğlenceli ve öğretici bir hikaye bu.İçinde yaşadığımız toplumun durumunu çok güzel anlatıyor.Bir solukta okuyorsunuz, güldürürken düşündüren,öğretirken eğlendiren bir tarzda yazılmış.Son ise bence çok güzel.Hele Cemil'in seçtiği meslek harika.Kitabı bitirdikten sonra hayatınızı,ideallerinizi,isteklerinizi sorgulayacaksınız.
Kitap aslında bir roman olarak yazılmış ancak bence bir kişisel gelişim kitabı.

7 Ocak 2008 Pazartesi

BİR ÇİFT YÜREK-MARLO MORGAN

Bir dönem çok popüler olmuş bir kitaptı.Ancak ben yeni okuyabildim.Bir arkadaşım İngilizce orijinalini hediye etti ve orijinalinden okudum.Orijinalin adı:Mutant Message Down Under.
Aslında şu anda gündemde olan "Küresel Isınma" "Dünyamızı Kurtaralım"..... konuları ile çok ilgili.
Kitapta Amerikalı bir kadının Avusturalya'nın göçebe yerli topluluğu olan Aborjinler tarafından çölde bir yürüyüşe davet edilmesi ve bu yürüyüş esnasında yanında medeni dünyadan hiçbirşey bulunmadan doğada hayatta kalma deneyimi anlatılıyor.Kendilerini gerçek insan olarak tanımlayan yerliler ona bu mücadelenin yollarını sevgi ve şefkatle anlatıyorlar.Temel prensip doğada herşeyin bir varoluş amacı olduğu ve doğadan aldığımızı doğaya vermek.Elektriksiz,susuz,telefonsuz,sabunsuz vahşi doğada nasıl yaşanır?Doktorsuz kırık bir bacak nasıl tedavi edilir?Kitabın sonunda olmayacak iş değil diyor insan.Gerçekten okunması gereken bir kitap.Keşke bu yolculuğa ben de çıkabilseydim diyeceksiniz bitirdikten sonra.

HUZUR-AHMET HAMDİ TANPINAR


Dergah Yayınları,Mayıs 2007
392 sayfa
Kitabın ismine bakıp aldanmayın,Huzur'da herşey huzursuz.Kitap 2.Dünya Savaşı başlamadan önceki dönemi anlatıyor.Cumhuriyet yeni kurulumuş ve Dünya Savaşı başlamak üzere.Kitabın kahramanı Mümtaz çocukluğundan itibaren yaşadığı zorluklarla mücadele etmiş ve huzur arıyor.Aşık oluyor ancak yine de huzuru bulamıyor.Kitapta esasen Nuran ve Mümtaz'ın aşkı anlatılıyor.Ama yazar her zamanki gibi bu aşk konusu ile sınırlı kalmıyor.İstanbul'un güzelliklerini,aydınların doğu-batı ikilemi tartışmalarını ve musikimiz olmak üzere birçok konuyu da anlatıyor.Açıkcası okurken çok huzursuz hissettim kendimi.
Kitapta müziği kelimelere dökmüş yazar.Adeta kitabı bırakıp Dede Efendi dinleyesim geldi bazı bölümlerde.
Türk Edebiyatı'nda önemki yere sahip bir roman.Haksızlık etmeyeyim eğlenceli bölümler de var.Edebiyat mutlaka eğlenmek değildir diye düşünüyorsanız, huzursuz bir keyif içinde iyi okumalar dilerim.

6 Ocak 2008 Pazar

TÜRKİYE NASIL ZENGİNLEŞİR?-ARMAN KIRIM

Remzi Kitabevi,Kasım 2007
304 sayfa
Mor inekçi Arman Hoca'nın son kitabı.Hürriyet Gazetesi'ni takip edenler Arman Kırım'ı yemek yazılarıyla tanırlar ancak o bundan başka birçok kitapları olan bir işletme profesörüdür de.Bu son kitabında Dünya'da meydana gelen ekonomik gelişim ve değişimlerin ışığında Türkiye'nin yapması gerekenleri anlatmaktadır.Son derece akıcı ve okunabilir bir kitap.Çin ve Hindistan'da yaşanan değişimler rakamlar ve örneklerle anlatılmış.
Çin tehdidi...vs hakkında konuşmak yerine bu tür kitapları okuyarak çözümler geliştirmeliyiz.Arman Hoca sadece tehditleri yazmamış,çözüm önerileri de sunmuş bu kitapta.
Bir şekilde çalışıp ekonomiye katkısı bulunan herkes bu kitabı okumalı ve ofis ortamında tartışmalı.(kıdem ayırımı olmadan)

ŞAHBABA-MURAT BARDAKÇI


İnkılap,2006
679 sayfa
Bizim tarih kitaplarımız Vahdettin Mondros Mütarekesi'ni imzaladı , vatan hainidir diye son noktayı koyar ve Osmanlı İmparatorluğu tarihi burada biter.
Böyle olmadığını Şahbaba'yı okuduğunuzda anlayacaksınız.Kitapta Vahdettin'in özel arşivinden çıkan belgeler,mektuplarla Şahbaba'nın hayatı anlatılıyor.Kitabı okurken bazen şaşırdım,üzüldüm,sinirlendim.
Kitabın sonunda Atatürk Vahdettin'in öldüğünü duyduğunda şunu söylüyor:"Çok namuslu bir adam öldü.İsteseydi Topkapı'nın bütün cevahirini götürür ve öyle bir ordu kurup geri dönerdi ki..."
Tarihimizdeki bu ve buna benzer ayrıntıları öğrenmek istiyorsanız okuyun derim.Ben etkilendim ve çok şey öğrendim.

KATYA'NIN YAZI-TREVANIAN


E Yayınları,2007
232 sayfa
Yazarın okuduğum ilk kitabı.Okurken hissettiğim tek duygu:gerilim.
Kitapta bir aşk hikayesi anlatılıyor.Karakterler çok gizemli. Çok hızlı bir şekilde okunuyor.Çok zeki dialoglar var.Okurken zevk alıyorsunuz.Bir türlü çözemediğiniz düğümler kitap ilerledikçe belirgenleşiyor ve sıradışı bir sonla bitiyor kitap.
İnsan ruhunun derinliklerine iniyor.Freud roman yazsaydı böyle birşey olurdu herhalde.
Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.

5 Ocak 2008 Cumartesi

SİNEKLİ BAKKAL-HALİDE EDİP ADIVAR


Can Yayınları,Mayıs 2007
420 sayfa
Bu kitabı neden daha önce okumamışım ben?Çok kızıyorum kendime.Bugüne kadar Türk Edebiyatı'na son dönem yazarları dışında gereken ilgiyi göstermemişim.
Bu romanı hep biraz yavaş,ağır diye düşünerek atlamışım.Ne büyük bir önyargı.Listeye alıp hep sona bırakmak.Ama sonunda okudum ve tek kelime ile muhteşem.Sanki bir masal gibi.Bir kadın ve erkeğin aşkı ancak bu kadar güzel anlatılabilir.Doğu'nun tüm muhafazakar değerlerini taşıyan bir genç kız ile Doğu'da yaşamayı tercih eden Batılı bir müzisyenin aşkı bu.Abartılı,süslü aşk kelimeleri yok.Sessiz sedasız kendi halinde yaşanıyor.Aşkın yanında doğu ve batı yaşam tarzlarının en uç noktaları da anlatılmış.Kesinlikle okuyun ve çocuklarınızı okuması için teşvik edin.

4 Ocak 2008 Cuma

VEDA ESİR ŞEHİRDE BİR KONAK-AYŞE KULİN


Everest Yayınları,2007
390 sayfa
Kitap Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bir konakta geçen olayları anlatıyor.Ayşe Kulin bu romanında büyükdedesinden başlayarak ailesinin hikayesine başlamış ve bu hikaye başka kitaplarla devam edecekmiş sanırım.Bu ilk kitapta o dönemin tarihi ile ilgili ayrıntılar da verilmiş,bir imparatorluk çökerken bunun topluma etkileri çok güzel anlatılmış.Çok zevkle okunuyor,akıcı bir şekilde yazılmış.
Kitapta tarih ve aşk konuları çok güzel bir bütün oluşturmuş.Ben devam kitaplarını dört gözle bekliyorum.

3 Ocak 2008 Perşembe

SUSKUNLAR-İHSAN OKTAY ANAR


İletişim,2007
269 sayfa
İhsan Oktay Anar ile tanışmam Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabı ile olmuştur.Suskunlar, itiraf etmek gerekirse okunması zor bir kitap.Çünkü eski kelimeler çok fazla kullanılmış.Ama okumaya devam ederseniz sizi hemen içine alıveriyor.Yazar tasavvuf ve musiki konusunda çok bilgili. Kitapta İstanbul'da yaşayan bir grup müzisyenin gizemli hikayesi anlatılıyor.Karakterler ve kurgu mükemmel.Bence tasavvuf düşüncesi Eflatun karakterinde çok güzel anlatılmış.
Eski İstanbul yaşantısından detaylar da yer alıyor kitapta.
Tasavvufa ilgi duyanlar,ney üfleyenler özellikle okumalı bu kitabı.

2 Ocak 2008 Çarşamba

ÖNSÖZ


Geçen sene okuduğum kitapların bir hesabını yaptım ve çıkan rakama kendim bile şaşırdım.Vay be bu kadar olmuş mu dedim.Ancak her kitabın ayrıntısını ilk okuduğum gün kadar hatırlamadığımı farkettim ve bu ayrıntıları yazılı hale getirmeye karar verdim.Bunun da en güzel yolu bir blog oluşturmaktı.Böylece fikirlerimi başkalarıyla da paylaşmış olacaktım.
Benimki bir edebi eleştirmenlik değil.Haşa bunu çok güzel yapan ustalarımız varken bana laf düşmez.Benimki minicik fikirler olabilir sadece.
Şimdilik okuduğum kitaplardan başlayacağım.Bir süre sonra eski okuduklarıma dönerim belki.