4 Aralık 2011 Pazar

İSKENDER PALA-OD

Yayınevi/yıl:Kapı/2011
Sayfa sayısı:260 sayfa

İskender Pala'dan bir Yunus romanı,Bizim Yunus,Miskin Yunus,Derviş Yunus'un romanı.
Hacı Bektaş Veli, Mevlana... nın yaşadığı yıllarda Anadolu.Alamut Fedaileri, Haşhaşiler... in kol gezdiği,köylerin yakıp yıkıldığı, taş üstünde taş kalmadığı zamanlar.Anadolu acılar ve sıkıntılarla yoğrulurken.Yunus da bunlardan nasibini alır ve bu acılarla çilesini doldurup hamlık dönemini geçirir.
" Dağdan odun getiriyordum.herkes ona odun diyordu;iki heceyle, od-un işte,ateş veren şey... Ama ben onun ilk hecesiyle ilgilendim, ateş olan kısmına, od'a talip oldum.Herkes dağa odun için gittiğimi sanıyordu ama ben od için gidiyordum.Gidiyor ve od üzerine kendimle konuşuyor, kendime konuşuyor, içimde onun alevini hissediyor, gönlümü onunla tutuşturuyordum."
Romanda Yunus'un eşi Sitare'ye duyduğu aşk ilahi aşkla birleşmiş, yakmış Yunus'u.
Molla Kasım,Turakçın Baba, Satı Nene, Temür Alp, Tapduk Emre... hepsi Yunus'un hayatından geçiyor. Aşkla ve insan sevgisiyle okunuyor roman.
"Hey azizler azizi Yunus Emrem!Şiirleriniz?!...
  Sevgili için söylenmiş sözlerdir,Sevgili'ye hediyedir.
  Kaç adettir hiç bilir misiniz?
  Sevgili'ye gidecek hediyeyi saymak yakışık almaz, öyle değil mi?"
İşte bu şekilde bitiyor Yunus'un romanı.
İsmini bilmemize, şiirlerini duymuş olmamıza rağmen Yunus Emre'nin yaşadığı dönem ve felsefesi hakkında çok şey bilmiyoruz.İskender Pala çok iyi birşey yapmış bu kitabı yazmakla.Böylece Bizim Yunus'u daha iyi tanıyoruz.Eline Sağlık İskender Pala.Kalemin hiç susmasın,hep yaz.
Kitapta hikayenin anlatılışına uygun olarak Yunus şiirleri de yer alıyor. En kısa zamanda tüm Yunus şiirlerinin toplandığı kitabı alıp, okuyacağım

3 Aralık 2011 Cumartesi

AĞLAYAN DAĞ SUSAN NEHİR-AYŞEGÜL DEVECİOĞLU



Yayınevi/yıl:Metis/2007
Sayfa Sayısı:264 sayfa

Sonsuza dek yeryüzünde dolaşıp dursunlar,
geceledikleri yerde ikinci kez
konaklamasınlar,su içtikleri kaynaktan
ikinci kez içmesinler, bir yıl içinde
aynı nehirden iki defa geçmesinler.
ÇİNGENE LANETİ

Yazarın çingene Atiye Ablası'ndan esinlenerek yazdığı romanın başında bu lanet yer alıyor.Ayşegül Devecioğlu 1977 yılında ODTÜ 'yü yarım bırakarak ayrılıyor. Bundan sonra çeşitli radyo,televizyon ve gazaetelerde çalışıyor.İlk romanı Kuş Diline Öykünen 2004 yılında yayınlanıyor.Ağlayan Dağ Susan Nehir ikinci romanı ve buromanla 2008 Orhan Kemal Roman Armağanı'na layık görülüyor.
Romanda çingene kimliğinden kaçmaya çalışan Naciye Abla'nın hayatı anlatılıyor.Anlatıcı eğitimli bir ailenin kızı ve evişlerine yardım etmek için yanlarında bulunan Naciye Abla öldükten sonra onun hayatının izlerini sürüyor.Bu izleri sürerken Naciye Abla'nın yalan söylediği, onları hikayeler,söylencelerle kandırdığını keşfediyor. Destansı bir anlatım kullanmış yazar.Çingenelerin çok fazla bilinmeyen hayatlarını, alışkanlıklarını anlatmış.Naciye Abla'nın anlattığı hikayeler etkileyci.
Yazar bir dönem hayatını anlattığı Atiye Ablası'nın Çingene Mahallesi'nde yaşamış.Bu anlamda kitapta anlatılanlar gerçeklik kazanıyor benim gözümde.
Dil,anlatım ve hikaye gerçekten çok güzel.Okunması gereken bir kitap.