18 Eylül 2010 Cumartesi

ÇİVİSİ ÇIKMIŞ DÜNYA-AMIN MAALOUF

Yayınevi/yıl:Yapı Kredi Yayınları/2009
Orjinal adı:Le dereglement du monde
Çeviri:Orçun Türkay
Sayfa sayısı:215

Lübnan asıllı Fransız yazar kitabına "pusulasız bir halde girdik yeni yüzyıla" diye başlıyor.Medeniyetlerimizin çökmekte olduğunu ve bu durumda hem doğunun hem de batının parmağı olduğunu söylüyor.Bu bağlasmda doğu ve batıya çok sert eleştiriler getirmiş.Kitapta övdüğü tek lider ise Atatürk:
Birinci Dünya Savaşı'nın ertesinde, bugünkü Türkiye toprakları çeşitli itilaf orduları arasında paylaşılırken ve Versailles'da ya da Sevres'de toplanan Batılı güçler duygusuz biçimde insanlara ve topraklara sahip olurken,Osmanlı ordusunun bu subayı galiplere hayır deme cesaretini göstermiştir.Birçokları karşılaştıkları haksızlıklardan yakınırken ,Mustafa Kemal Paşa silaha sarılmış,ülkesini işgal eden yabancı birlikleri kovmuş ve diğer güçleri tasarılarını gözden geçirmek zorunda bırakmıştır.
Bu ender rastlanan tutum-söylemek istediğim,hem yenilmez olarak ün salmış düşmanlarına direnme gözüpekliğini sergilemesi, hem de bu savaşımdan galip çıkması-onun meşruiyet kazanmasına yol açmıştır...(sf 80-81)
Bu satırlar beni çok gururlandırdı.Neredeyse tüm ülkelerin liderlerini acımasız bir şekilde eleştiren yazarın olumlu bahsettiği tek lider Atatürk.
Dünyanın durumu gerçekten kötü,medeniyetler çöküyor,hoşgörü seviyemiz azaliyor.Küresel ısınma, doğal felaketler dünyanın başına bela.Yazar tüm bu acı gerçekleri cesur bir şekilde anlatmış kitabında.

KOKU-PATRICK SÜSKIND

Yayınevi/yıl:Can/2008
Orjinal adı: Das Parfüm,Die geschichte eines mörders
Çeviri:Tevfik Turan
Sayfa sayısı:249



Roman 18.yüzyılda Fransa'da geçer.Jean-Baptiste Grenoille bir balıkçı tezgahının yanında dünyaya gelir.Koku alma duyusu çok kuvvetlidir.İnsanları ve eşyaları kokularıyla ayırt etmektedir.Önce derilerin tabaklandığı bir işte çalışmaya başlar.Daha sonra, iflasın eşiğindeki bir parfüm ustasıyla karşılaşır ve bu işin inceliklerini öğretmesi için onu ikna eder.Hayatının işidir bu.Yarattığı parfüm gerçekten çok başarılı olur ancak parfüm ustası onu Paris'i terk etmesi için ikna eder.Böylece yollara düşer.İnsanlardan uzak yollardan seyahat eder ve bir süre ıssız bir mağarada kokularla başbaşa yaşar.Kendi kokusunun olmadığını farketmesiyle yıkılır.Tekrar yollara düşer ve bir soylunun himayesine girer.Kokulara olan duyarlılığı onu bir seri katil yapar.Genç ve bakire kızların kokularına sahip olabilmek için bir dizi cinayet işler.Sonunda yakalanır ancak kendisi için yaptığı insan kokulu bir pargüm sayesinde kurtulur.bu kurtuluş ona daha kötü bir son hazırlamaktadır.Okuyun ve görün diyorum.
Yazarın yaratıcılığına hayran oldum.Sıradışı bir roman.

FLORANSA BÜYÜCÜSÜ-SALMAN RUSHDIE

Yayınevi/yıl:Can/2009
Çeviri:Begüm Kovulmaz
Orjinal adı:The enchantress of Florence
Sayfa sayısı:381 Yazarın "Bu kitabı yazmak için yıllarca okuyup araştırma yapmam gerekti" dediği roman.Babür Sarayı'nda başlıyor.Sarışın çok güzel ve çekici bir adam Ekber Şahı ziyaret eder ve onunla akraba olduğunu iddia ederek hikayesini anlatmaya başlar.Osmanlılardan Rönesans Floransasına kadar uzanan, büyüler,tılsımlarla dolu bir hikayedir bu.Hikayenin baş kahramanı Floransa Büyücüsü ,cinsellik ve erotizmin odağındadır ve herkesi tılsımlı bir şekilde etkisi altına almaktadır.
Büyülü gerçekçiliğin güzel örneklerinden biri olmuş kitap.Bir solukta okunmuyor.Yavaş yavaş zevkini alarak okumak lazım.Açıkcası okuması zor ama zevkli bir kitap

17 Eylül 2010 Cuma

KALP AGRISI-HALIDE EDIP ADIVAR

Yayınevi/yıl:Can/2010

Sayfa sayısı:265

Umutsuz bir aşkın hikayesi.Zeyno, en yakın arkadaşı Azize'nin sevdiği Hasan'a aşık olur.Hasan da onu sevmektedir.Bu arada Zeyno da Saffet adlı bir doktorla nişanlıdır.Zeyno ve Hasan arasında başlayan yasak aşkı Azize ve çevredeki herkes farketmiştir.
Azize intihar teşebbüsünde bulunur,sonrasında amansız bir hastalığa yakalanır.Zeyno aşkını kalbine gömer ve Hasan ile Azize'yi kendi elleriyle evlendirir.Genç çift tedavi için yurtdışına giderler.Hasan orada Zeyno'ya benzettiği yabancı bir kadınla arkadaşlık eder.
Zeyno kısa saçları,asi karakteriyle modern Türk kadınını simgeler romanda.Azize ise süslü,sırtını kocasına dayayan bir salon kadınıdır.Burada Hasan'ın aradığı dış güzellikten ziyade kendisiyle boy ölçüşebilecek,ortak zevklerini paylaşabileceği bir kadındır.
Roman Zeyno'nun babasına hkayesini anlatmasıyla başlıyor.Hikaye,Zeyno'nun günceleri ve Azize'nin yurtdışından Zeyno'ya gönderdiği mektuplarla devam ediyor.
Gerçekten ismine yakışır şekilde kalbiniz ağrıyarak okuyacağınız bir roman

16 Eylül 2010 Perşembe

VURUN KAHPEYE-HALIDE EDIP ADIVAR

Yayınevi/yıl:Can/2009
Sayfa Sayısı:187 Kurtuluş Savaşı yıllarında bir kasabaya öğretmen olarak atanan idealist Aliye öğretmenin hikayesi.
"Toprağınız toprağım,eviniz evim;burası için, bu diyarın çocukları için bir ana, bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım;vallahi ve billahi."
Aliye kasabada yaşlı bir çiftin yanında kalır.Onu ölen kızlarının yerine koyarlar.Kasaba eşrafından Uzun Ömer Efendi Aliye'ye göz koyar ancak Aliye onu reddeder. Aliye'nin modern görünümü ve fikirleri kasabada onun hakkında dedikoduların çıkmasına sebep olur.Aliye Kurtuluş Savaşı askerlerinden Tosun Bey ile nişanlanır ancak hakkında çıkan dedikodular sonunda onun bir kahpe olarak taşlanmasına kadar uzanır.Yunanlıların kasabayı işgal etmesi ile nişanlısı da ona yardım edemez.
O dönemin şartlarını ve kadınlara bakış açısını anlatan bu kitap günümüzde de hala geçerliliğini korumakta.

BRIDA- PAULO COELHO

Yayınevi/yıl:Can/2010
Çeviri:Seçkin Selvi
Sayfa Sayısı:214
Büyü sanatını öğrenmek isteyen Brida'nın bilge bir erkek ve bir kadının yardımıyla içsel yolculuğa çıkması.Bu yolculuk sonunda ruh eşini bulur.Ancak...
Aşk,tutku,gizem, bilgiyi arama çabası temaları etrafında anlatılan hikayeyi okurken kendi içinize dönmenize ve sorular sormanıza da sebep oluyor.Etkileyici ve sürükleyici bir kitap.

ISAAC ASIMOV-VAKIF KURULURKEN



Yayınevi/yıl:İthaki/2004


Çeviri:Ali Kaftan-Sönmez Güven


Orijinal adı:Prelude to Foundation

Sayfa sayısı:651










Yerleşilmiş on milyonlarca gezegeni kapsayan Galaktik İmparatorluk çökmektedir.Matematikçi Hari Seldon yeni bir kuram sunumuyla dikkat çeker.Bu kuramın Galaktik İmparatorluğun geleceğinde önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.Bu yüzden İmparator ve onun düşmanları ile Hari Seldon arasında bir kovalamaca başlar.Bu kaçış esnasında birçok maceralar yaşar ve değişik dünyalar görür Hari.Kitabın sonu ise gerçekten vurucu.

9 Eylül 2010 Perşembe

MEYHANE-EMILE ZOLA


YAYINEVİ:İskele Yayıncılık, 2007
Çeviri:Elanur Bahar



Kitap,yayınlandığı yıllarda Fransa'da büyük bir tartışma başlatır.Fransız yazarları ve edebiyat dünyasını ikiye böler.Ama tüm olumsuz eleştirilere rağmen halk kitabı sahiplenir ve bir yıl içinde tam otuz sekiz baskı yapar.
Emile Zola eleştirilere şu şekilde karşılık verir:Gerçekleri yazdım; romanın kahramanları kötü insanlar değil,sadece eğitimsiz ve yaşadıkları ortamın yıprattığı insanlardı.
Jervez'in yokluk ve acılarla dolu yaşamı yalın bir şekilde anlatılıyor. Birlikte olduğu erkeklerle bir türlü mutluluğu yakalayamayan ve yaşam mücadelesi veren Jervez'in hayatını okurken kimi yerlerde boğazınız düğümleniyor,gözleriniz yaşlanıyor.
Klasikleri okumanın tadı bambaşka benim için.Meyhane de onlardan biri.