14 Haziran 2008 Cumartesi

DİRİLİŞ-TURGUT ÖZAKMAN



BİLGİ YAYINEVİ,2008
683 sayfa
Çanakkale Savaşı'nı tarih kitaplarından farklı olarak gün gün ayrıntılı olarak ve ufak anektotlar ekleyerek anlatmış Turgut Özakman.

Beni ençok etkileyen ayrıntı bize karşı savaşanların cephede Türk ölülerine yaptıkları ve savaş hukukuna aykırı olmasına rağmen hasta,yaralı taşıyan gemilere saldırmaları oldu.Yapılan tüm insanlık dışı hareketlere rağmen savaş kazanılıyor ancak resmi tarih kitapları bu insanlık dışı ayrıntıları yazmıyor.

Bu yüzden bu tür kitaplar önemli bence.

DEVLET ANA-KEMAL TAHİR


İTHAKİ,2005

650 sayfa

Osmanlı İmparatorluğu kurulmadan önce Anadolu'daki yaşam tarzını anlatan harika bir kitap.Kitabın kahramanları arasında da İmparatorluğun kurucuları Osman Bey,Orhan Bey ve Ertuğrul Gazi var.O zamandan bugüne devam eden geleneklerimiz var hala.Kemal Tahir bu arada devlet düzenine dair ufak bilgiler de eklemiş romana.Politika ile ilgilenen,siyaset yapanlar mutlaka okumalı.

Ayrıca dili de çok güzel romanın.Saf Anadolu Türkçesi kullanılmış.Bu dil büyüklerimizle beraber öldü,gitti sanırdım.Ben çok zevk alarak okudum ve bana anneannemin konuşmalarını hatırlattı kimi zaman.

13 Haziran 2008 Cuma

KADINDAN KENTLER-MURATHAN MUNGAN



Metis,2008
290 sayfa
Toplam 16 kadın hikayesinin anlatıldığı bir kitap.Kaç çeşit kadın tanırsınız?Anneniz,ablanız,en yakın arkadışınız...Toplumda karşılacağınız birçok kadın hikayesi var bu kitapta.Okurken keyif alıyorsunuz.Çok iyi gözlem yapılarak yazılmış.Kesinlikle kadın okuyucular kendilerinden birşey bulacaklar.Tavsiyem kitabı çok dikkatli okumanız.Çünkü kitabın sonunda tüm karakterler Esenler Otogarı'ndan farklı hayatlara başlıyorlar ve her hikaye tek bir sonda toplanıyor.