25 Şubat 2008 Pazartesi

BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE-GRIGORIY PETROV


Koridor Yayıncılık,2007
229 sayfa
Kitapta yoksulluklara,kötü doğa şartlarına rağmen bir avuç aydının önderliğinde eğitimle Finlandiya halkının omuz omuza mücadele ederek mükemmel bir ülke yaratmaları anlatılıyor.Beni bu kitabı okumaya iten neden Atatürk'ün kitabı okuduktan sonra hayran kalması ve ülkedeki okulların özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini istemiş olmasıydı.Gerçekten ben de hayran kaldım.Hep eğitimden bahsederiz.Bu kitap bahsetmekle kalmamış uygulamaları anlatmış.Okunmaya değer.Okunması ve örnek alınarak uygulanması gereken bir kitap bence.

24 Şubat 2008 Pazar

PORTOBELLO CADISI-PAULO COELHO

Can yayınları,Ocak 2008
261 sayfa
Kitapta gizemli bir kadının(Athena) hayat hikayesi arkadaşları ve yakınındaki kişiler tarafından anlatılıyor. Athena'nın tanıştığı herkesi etkisi altına almış esrarengiz bir kişiliği vardır.Dünyaya bir amaç için geldiğini düşünmektedir ve bu amacına ulaşma yolunda bütün engelleri aşmak için mücadele eder.Sonu ise gerçekten sürpriz oldu benim için.Okurken hayatınızı ve inançlarınızı sorgulayacaksınız.

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN-SABAHATTİN ALİ

Yapı Kredi Yayınları,Mart 2007
268 sayfa
Bu kitabı okuduktan sonra Sabahattin Ali'ye olan hayranlığım arttı.Yazar bu kitabında insanların içine bir ayna tutmuş ve kötü taraflarını göstermiş.Hepimizin kendine sakladığı kötü düşünceleri vardır.Kitapta bu kötü tarafların sebebi içimizdeki şeytan olarak gösterilmiş.Kitabın kahramanı bu düşüncelerle mücadele etmeye,hayatından çıkarmaya çalışıyor ancak nafile başaramıyor.
Sabahattin Ali insan ruhunun en derinlerine inebilen bir yazar.Yalın bir dil kullanmış ve bu insanı büyülüyor.

17 Şubat 2008 Pazar

KÜRK MANTOLU MADONNA-SABAHATTİN ALİ

Yapı Kredi Yayınları,Ocak 2008
160 sayfa
Sabahattin Ali'nin okuduğum ilk kitabı.Kitapta hüzünlü bir aşk hikayesi anlatılıyor.Maria ve Raif'in aşkı.Sıradışı bir aşk ve sıradışı iki karakter. İnsanların hayat karşısında çaresizliğini anlatmış yazar.Hikaye Yeşilcam klasiklerine benzetilebilir.Yazarın dili çok yalın ve abartısız.Diline hayran kaldım doğrusu çok akıcı.
Sabahattin Ali'nin erken ölümüne üzüldüm doğrusu.Keşke yaşasaydı da bunun gibi daha birçok güzel hikayeler yazabilseydi.

TUTUNAMAYANLAR-OĞUZ ATAY

İletişim Yayınları,2007
724 sayfa
Senelerdir okumayı planladığım kitabı okumakta geç kaldığımı düşünüyorum.Çünkü bence birçok defalar okunması gereken bir başucu kitabı bu.Herkesin az ya da çok kendinden birşeyler bulabileceği bir kitap. Kitabın kahramanı Selim hayata başkaldıran ve hayatla problemi olan bir karakter.Bu başkaldırı ve problemler zaman zaman mizahi bir şekilde anlatılmış.Okuduktan sonra kendinize ve hayata bakışınız eskisi gibi olmayacak.Beni karamsarlığa iten depresif bölümlerin de olduğunu kabul ediyorum ancak bu sizi korkutmasın.Gerçekten çok farklı bir kitap.Edebi açıdan çok farklı anlatım teknikleri birarada kullanılmış.Noktalama işaretleri kullanılmamış bazı bölümleri bir solukta okuyorsunuz.

Bence edebi bir şaheser.

2 Şubat 2008 Cumartesi

BEYOĞLU RAPSODİSİ-AHMET ÜMİT

Doğan Kitap,Eylül 2003
385 sayfa
Ahmet Ümit çok başarılı bir polisiye yazar bence.Bu kitabında Üç Arkadaş'ıniçlerinden birinin sıradışı bir fotoğraf sergisi açmak istemesi sonucunda bir cinayet hikayesinin içinde kendilerini bulmaları anlatılıyor. Çok sürükleyici bir romanve katil tahminlerimizin dışında şaşırtıcı bir isim ve hikayeyle karşımıza çıkıyor. Zevkle okunuyor ve merak ettiriyor.Çok zekice yazılmış bir kitap.